Stikkelsbær syltetøy

Stikkelsbær kan godt tynnes ut i mai for å gi rom til vekst. De små bærene som er tynnet ut passer ypperlig til syltetøy med sitt høye pektin innhold. Bær som syltes seinere på året får en søtere smak med en svakt rosa farge. Hylleblomster er da ikke tilgjengelig.

Ingredienser

• 1 kg stikkelsbær
• 8 blomsterhoder av svarthyll eller rødhyll
• 1 kg sukker

Fremgangsmåte

• Fjern stilk og hale med saks på stikkelsbærene, og fjern insekter fra hylleblomstene.
• Putt bær og blomster i en kjele med 5 dl vann og kok forsiktig til bærene er myke, men ikke gått i oppløsning.
• Fjern hylleblomstene og tilsett sukker. Rør forsiktig uten å spjære opp bærene til sukkeret er oppløst i vannet.
• Kok på sterk varme i 10 minutter og la hvile i 10 minutter.
• Hell på steriliserte glass og kok de i 5 minutter i en syltekjele.
• Ta ut glassene og la de avkjøle i 12-20 timer.
• Sjekk om det er vakum i glassene. Er det ikke vakum, må syltetøyet spises innen en uke.
• Lagre glassene på et tørt, kjølig og mørkt sted. Kan lagres i opptil ett år.