Kastanje syltetøy

Kastanje syltetøy passer blant annet på iskrem, som fyll i sjokoladekaker og som pålegg. Edelkastanje og chinquapin passer begge som basis i oppskriften.

Ingredienser

• 1 kg edelkastanje eller chinquapin
• 400 gram sukker
• 1 ss vanilje
• 100 gram honning
• 0.5 dl konjakk

Fremgangsmåte

• Fjern ytterskall og skinn fra nøttene. Lag et lite kutt på toppen av innerskallet.
• Hell nøttene i kokende vann i 2-3 minutter, sett så kjelen til side.
• Ta ut 5 av nøttene og fjern innerskallet, og det brune innerskinnet hvis det lar seg gjøre. Fortsett på samme måte til alle er avskallet.
• Hell nøttene i en kjele og dekk nøttene med vann. Kok opp, og la de småkoke i 30 minutter.
• Sil av, men behold silevannet.
• Lag purè av nøttene i en kjøkkenmaskin sammen med 1 dl av det avsilte vannet.
• Hell 1 dl avsilt kastanjevann i en kjele og tilsett sukkeret. Varm forsiktig opp til sukkeret er oppløst.
• Tilsett kastanjepurèen, vanilje og honning. Rør til det er blandet godt.
• Kok forsiktig opp, og la småkoke i 10 minutter.
• Ta kjelen bort fra plata og rør inn konjakk.
• Kok forsiktig opp, og la småkoke i 10 minutter.
• Hell i varme steriliserte glass og forsegl.
• Kok opp vann i en stor kjele og sett i de fylte syltetøysglassene rett før det koker opp. Kok i 5 minutter.
• Ta ut glassene og la de avkjøle i 12-20 timer.
• Sjekk om det er vakum i glassene. Er det ikke vakum, må syltetøyet spises innen en uke.
• Lagre glassene på et tørt, kjølig og mørkt sted. Kan lagres i opptil 6 måneder.