Ripsgelé

Ripssesongen er relativt kort, frys ned bærene til en seinere anledning hvis du ikke har tid. Ripsgelé passer svært godt til lam- og gryteretter, og sauser.

Ingredienser

• 1 kg rips
• Sukker

Fremgangsmåte

• Vask ripsen og kok de forsikig i 4 dl vann til de har frigjort all saft (ca 45 minutter).
• Sil av over natten. Ikke press på noen slags måte, da vil den bli uklar.
• Hell ripssaften i en kjele, og tilsett 75 gram sukker for hver dl ripssaft når den koker opp.
• Rør inn sukkeret og pass ekstra godt på at den ikke svir seg inntil sidene av kjelen.
• Kok på middels varme i 8 minutter.
• Rør inn evt skum på toppen og hell i glass og forsegl.
• Kok opp vann i en stor kjele og sett i de fyllte syltetøysglassene rett før det koker opp. Kok i 5 minutter.
• Ta ut glassene og la de avkjøle i 12-20 timer.
• Sjekk om det er vakum i glassene. Er det ikke vakum, må syltetøyet spises innen en uke.
• Lagre glassene på et tørt, kjølig og mørkt sted. Kan lagres i opptil ett år.