Blomkarse pesto

Blomkarseblader har en svært lang vekstsesong og er et svært godt alternativ til basilikum. Med sin peppersmak gir de en fyrrig smak på pestoen. Bladene bør plukkes på en varm og tørr dag. Oppskriften gir ca 450 gram ferdig pesto. Oppskriften baserer seg i stor grad på ingredienser fra en skoghage, men alternativene som finnes i butikkhyllene fungerer også svært bra. Oppskriften fungerer også med andre urter som basis, for eksempel fungerer unge brennesleskudd, brønnkarse og ramsløk utmerket. For en mildere variant kan skvallerkålblader benyttes.

Ingredienser

• 50 gram blomkarse blader
• 2-3 mynteblader
• 10-12 kinagressløkblader eller sibirsk gressløk. evt. 2 hvitløksfedd
• 6 blomkarsefrø
• 50 gram sembrafuru frø eller pinjekjerner. Hasselnøtter og valnøtter fungerer også.
• 75 gram parmesan eller liknende
• saft fra en halv sitron
• 150 ml hemp olje, evt olivenolje eller rapsolje
• noen kronblader fra ringblomst.
• salt

Fremgangsmåte

• Hvis du har en mortel, så knus de 5 første ingrediensene, for så å tilsette ost, sitronsaft og olje. Hvis ikke, benytt kjøkkenmaskin.
• Tilsett ringblomstblader og salt til slutt
• Hell i steriliserte glass med lokk, lag litt plass til ekstra olivenolje på toppen.
• Lagre i kjøleskap og bruk innen 4 uker. Kan fryses.
• NB! Husk å dekk gjenværende pesto med olje etter hver bruk hvis den skal holde seg i 4 uker.