Stauder
Med stauder mener jeg flerårige urteaktige vekster som ikke bærer preg av å være treaktige. Grensene er flytende.
Ofte vil en ha ett eller flere lag med planter under busknivået i en skoghage. Stauder med mange funksjoner kan også benyttes her. Mange jorddekkere og mineraloppsamlere produserer også mat. Fiberplanter kan gjøre seg i en hekk.
Design av staudelaget i skoghagen
Det er et enormt antall forskjellige varianter man kan benytte for å dekke det nederste laget i en skoghage. Man kan fint benytte en kombiansjon av urteaktige stauder som dør ned til roten hver vinter, eviggrønne stauder, krypende stauder, løker, lave busker og krypende busker. Man vil naturligvis ha frukt- eller grønnsaksstauder, men det er stauder med mange andre viktige funksjoner.
Man trenger planter (døde eller levende) som dekker jorda så mye som mulig av året. Man beskytter da mot at jorda blir dehydrert og at regnet graver opp jorda. Dette er viktig for å sikre at så mange meitemarker og andre fordelaktige kryp som mulig vedlikeholder jorda.Planter i dette laget kan være mineraloppsamlere. Planter med dype røtter drar opp mineraler som andre planter ikke har tilgang til, og som de får tilgang til når mineraloppsamlerene dør.
Der lysnivåene ikke er for lave kan en benytte nitrogenbindere også i dette laget, som beriker jorda for andre planter.
Planter i dette laget kan være veldig attraktive for fordelaktige insekter, som er hovedstøtten for skadedyrkontrollen i skoghagen. Flere aromatiske planter slipper ut høye doser aromatiske oljer under vekstsesongen. En teori sier at dette forbedrer helsen til omkringvoksende planter. Faktum er at disse oljene er anti-bakterielle og sopphindrende.
Ved å ha et tykt plantedekke over jorda så har en et relativt effektivt forsvar mot ugress.
Mindre arbeid
Med stauder og staudegrønnsaker så slipper du å arbeide med jorda hvert år. Vending av jorda er svært arbeidskrevede. Når jorda ikke vendes/pløyes så graves heller ikke nye ugressfrø opp som vekkes til live. Luking av ugress blir derfor mindre og mindre arbeidskrevende med tiden.
Bedre for jorda
Jordstrukturen bevares Jordstrukturen bevares når jorda får ligge uforstyrret. Dette er fordelaktig for alt som vokser i den. Hummusmengden bygges opp, næringsinnholdet skylles ikke så fort ut, og jorda blir ikke så utsatt for tørke samtidig som den drenerer kraftige regnskyll bedre. I et naturlig utviklet system så er det i all hovedsak staudene som dominerer på jordbunnen.
Lengre innhøstingssesong
Kortlevde avlinger er svært sesongbaserte. I nordisk klima betyr det oftest fra seint på våren til tidlig på vinteren. Stauder kan tilby avlinger nesten hele året, særlig tidlig på våren finnes et stort spenn av stauder som gir spiselige avlinger.
Mer ernæringsrik mat
De fleste stauder inneholder flere næringsstoffer enn ettårige og kortlevde grønnsaker. Dette skyldes naturlig nok at de har et bedre utviklet og større rotsystem. De utnytter jorda mer effektivt og tar derfor opp flere næringsstoffer fra jorda.






Planter
Stauder med spiselige bær og frukter
Stauder med spiselige blader
Stauder med andre spiselige deler
Medisinstauder