Pisk og tunge

Pisk og tunge teknikken benyttes på skudd som har en diameter på 5-15 mm.

1. Kjøp eller kutt en podekvist i desember eller januar. Podekvisten er forrige sesongs vekst fra treet du ønsker. Podekvisten må kuttes av når treet er i full dvale.

2. Lagre podekvisten i vått avispapir i plastikkposer i kjøleskap til den skal podes.

3. Kjøp grunnstammen hvis du trenger det.

4. Pod på et bekyttet sted fra februar til mai - avhengig av klimaet der du bor.

5. Lag et 2.5-5 cm langt skrånende kutt på podekvisten (pisken). Ideelt bør podekvisten ha 2-4 skudd, men ett skudd holder ofte.

6. Lag et nytt kutt på podekvisten som starter 1/3 ned på det skrånede kuttet og kutt det neste parallelt med det skrånede kuttet (tungen).

7. Lag identiske kutt på grunnstammen der diameter er helt lik som podekvisten.

8. Plasser tungene sammen og ta på podeteip. Podeteipen forhindrer at det tørker ut og gir ekstra støtte til såret heles. Fest teipen godt.

9. Noen arter trenger varme på podestedet for at det skal heles. Epler trenger ingen hjelp. Plommer foretrekker rundt 20°C. Valnøtter trenger det enda varmere.

Podetreet settes ut og herdes ett år eller to før det plantes ut til sin permanente posisjon. Pisk og tunge teknikken er vanskelig å få til. En podetang gjør en like god jobb som en profesjonell pisk og tunge utskjæring, og er et svært enkelt alternativ.

Både podeteip og podetang finner du i skogshopen

For mer info om poding se under planteformering.