Flere bilder av Rosekattost
Rosekattost

Rosekattost - Malva alcea

Navn Rosekattost
Latinsk navn Malva alcea
Familie Kattostfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Frø - 10 stk Utsolgt
Rosekattost
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Robust staude som blir opptil 1.2 meter høy og 80 cm vid. Selvsår. Bladene og blomstene er gode i salat med en mild smak. Ungå basen av blomsten siden den er litt vel seig å spise. Bladene blir også seigere utover vekstsesongen. Etter blomstring oppstår "ostene" som også er et fint snacks. Unge skudd kan høstes svært tidlig på våren. Bieblomst. Rosekattost skilles fra moskuskattost ved å se på hårene på planten. Rosekattosten har stjernedelte hår som sitter tett inntil planten. Moskuskattost har enkle, utstående hår. Kan flyttes og deles på våren. Finnes forvillet fra hager.

Formering av rosekattost

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 5-10°c er god spiretemperatur. Spirer raskt.

Stiklinger: Stilkbasestiklinger eller stilktuppstiklinger på våren.

Skadeinsekter og sykdommer på rosekattost

Bakkesmyger - Pyrgus malvae: Vanlig i lavlandet på Østlandet og Sørlandet. Larven lever på jordbær (Fragaria), mure (Potentilla) og kattost (Malva). Forpupningen skjer mellom sammenspunnede blader ved foten av næringsplanten. Puppen overvintrer.

Ildtege - Pyrrhocoris apterus: Sjelden innflytter som kun er observert rundt Oslofjorden. Ildteger lever på jordoverflaten, på planter og trær. De foretrekker lind, storrobinia og planter fra kattostfamilien, der de suger på sevje og frø som blir ødelagt.