Prins - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe B. Sortens høstetid er fra begynnelsen til midten av september, og modningstiden er i oktober. Holder seg til desember.

Norsk sort som trolig har sitt opphav i Hardanger. Den første som skal ha dyrket sorten var Lars Brandstveit i Ullensvang, som omkring 1860 fikk podekvister fra Wilhelm Koren i samme bygd. Vi vet ikke om Koren har fått kvistene fra andre eller om han selv har fått fram sorten fra frø. Sorten 'Prins' er mye dyrket på Vestlandet, og det finnes to røde mutanter av sorten; 'Rød Prins' også kalt Elling , etter finneren som fant sorten i Ulvik i 1928, og 'Kronprins' som ble funnet i et tre av 'Rød Prins' i Ytre Ålvik i 1982.

Frukten er middels stor, rundt avkortet kjegleformet, svært jevn og regelmessig. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Frukten har grønngul grunnfarge med marmorert, flammete og stripete rød dekkfarge over mesteparten av frukten. Den har store og lyse skallpunkter. 'Rød Prins' er nesten helt dekket av rødt, med en noe stripete farge. 'Kronprins' er dekket av en jevn og mørk rødfarge. Kjøttet er hvitt, sprøtt og noe grovt kjøtt med passe syrlig og god smak. Eplet har god aroma.

Forholdsvis hardfør. En av få sorter som gir spiselig frukt selv om sommeren har vært kald. Kan dyrkes relativt langt inn i landet og ganske langt nordover selv om smakskvaliteten her ikke blir optimal. Mindre egnet i distrikt med mye nedbør. Lite kravfull til jordsmonn, bare den ikke blir for tørr. Da blir fruktene noe små. Trenger mye næring ellers stopper veksten helt. Treet har middels kraftig vekst med åpne greinvinkler. Krona er vid, flat og lav.Trærne blir ikke særlig store. Treet begynner å bære tidlig og gir etterhvert stor avling. Det har tendens til vekselbæring. Modner samtidig som James Grieve som nok har noe bedre kvalitet i de beste fruktdistriktene. Lenger inn i landet og nordover oppnår imidlertid Prins bedre kvalitet på fruktene.

Motstandsdyktig mot epleskurv, men kan bli skadet av frukttrekreft. Angripes også av teger og andre insekter. Enkelte år ødelegges fruktene av prikksyke.