Jacques Lebel - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe B. Triploid. Modningstiden er i oktober. Holder seg ut januar.

Fransk sort som er lite dyrket og kjent her til lands. Men det ble dyrket noen eksemplarer i Hardanger i 1880-åra og den har hatt en liten utbredelse siden. Svært egnet i kyststrøk. ‘

Frukten er stor til svært stor, flatrund, noe tilspisset mot beger og ofte skeiv. Skallet er middels tykt med glans, svært fettet. Grønnlig gul grunnfarge som blir helt gul ved full modning. Solsiden flammer litt opp med matt røde striper. Få og lite synlige skallpunkt. Svært god aroma. Fruktkjøttet er blekt gulhvitt, ofte med grønne årer. Saftig og syrlig med liten aroma. Svært god husholdningsfrukt.

Interessen for denne sorten skyldes dens evne til å tåle store nedbørsmengder uten å ta skade av det. Slik at for kyststrøka fra Møre og sørover til Sør-Østlandet er dette en svært stabil sort. Grunnen til at den er så lite utbredt er ukjent. Den setter heller ikke store krav til jordsmonnet, men den må stå lunt da fruktene har lett for å blåse ned om det blir for vindfullt. Treet er kraftigvoksende med først opprett vekst og glissen uregelmessig krone. Det får etter hvert mer utbredt kroneform. Treet blir stort. Treet bærer rikt og årvisst. Selv på frøstammer bærer den svært tidlig.

Svært motstandsdyktig mot de fleste soppsykdommer, særlig frukttrekreft. Men den er noe utsatt for prikksyke.