James Grieve - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe B. Delvis selvfertil. Eplenes høstetid er i midten av september og modningstida er fra september til oktober eller november. Frukten holder seg til desember.

Skotsk sort. Sorten har fått navn etter James Grieve, som har sådd og fått fram sorten fra frø. Den ble introdusert i 1890 i en planteskole i Edinburgh, der Grieve var ansatt. Etter at sorten fikk pris av Royal Horticultural Society i 1897, ble den fort spredd i England. Sorten kom til Norge, Sverige og Danmark i begynnelsen av 1900-tallet og er senere blitt mye plantet. Det finnes flere røde mutanter bl.a. Redcoat Grieve (funnet i England i 1916), J. Grieve Rosamund (også funnet i England i 1917), Erich Neumanns Roter J. Grieve (funnet i Tyskland i 1953) og J. Grieve Lired (fra Holland i 1962).

Frukten er middels stor og rund til rundt kjegleformet. Skallet er glatt med glans og er fettet når eplet er fullt modent. Eplet har en gulgrønn til gul grunnfarge med røde striper og punkter på solsiden. Det finnes også røde mutantene som er mer eller mindre dekket av jevn rødfarge. Kjøttet er gulhvitt, middels fast og ganske fint og saftig. Eplet har svært god kvalitet når det er godt utviklet, men det får lett støtskader. James Grieve er et svært godt spiseeple med syrlig smak og spesiell aroma. Middels lagringsdyktig.

Ikke den mest hardføre sorten, og egner seg dårligere i høyereliggende strøk. Yter best i næringsrik jord som er lett og veldrenert. Dyrkes den på gressvoll har fruktene lett for å falle av. Treet er svaktvoksende og har en rund krone. Treet blir lite. Trives på både svakt- og sterktvoksende grunnstamme. Treet blir lite. Det begynner å bære svært tidlig, og etter hvert rikt og årvisst. I gode fruktår må karten tynnes. Fruktkvaliteten er svært bra også når sommeren er dårlig. Dessuten bærer den med mye vind. Blomstene tåler vårfrost bra.

Oppleves som resistent mot de fleste sykdommer, men den er noe mottagelig for epleskurv og svært mottagelig for frukttrekreft ved kysten, og er derfor mindre egnet der. I tørrere klima har den god resistens mot soppsykdommer. Noe utsatt for prikksyke. Utsatt for Gummived.